Recept

Barn älskar att baka!
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Minstingen bakar 2004, 1 år 9 månader.
Skållad saftig limpa med torkade fikon
Räcker till 6 limpor
Det här behöver du:

Dag 1 skållning:
2 dl vetekli
3 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
2 dl dinkelflingor/spelt av vete
1 l kokande vatten

Morgon dag 2:
Få igång surdeg från frysen.
1 dl fryst upptinad surdeg på råg
1 dl varmt vatten
1,5 dl fint rågmjöl
ev. en nypa jäst
eller 2,5-3 dl "levande surdeg" på råg (se första sidan "Recept").

Klart för bak dag 2:
2 kg rågsikt
1 dl bröd- eller mörk sirap
250 g torkade fikon
drygt 1/2 l 37 grader ljummet vatten
25-30 g jäst för matbröd

Pensling:
1/3 dl ljummet vatten
1/3 dl mörk sirap
några nypor flingsalt


Så här gör du:

Rör ihop de torra ingredienserna dag 1. Häll kokande vatten över och rör ihop. Låt stå täckt med gladpack över natten. På morgonen sätter man igång den tinade surdegen eller om man har en färdig att ta ifrån. När allt är "Klart för bak" sätter man i degbunken rågsikt och sirap. Häll i den skållade massan och surdegen. Rör ut jästen i ljummet vatten och häll i. Kör i assistenten till en slät deg och tillsätt lite grovt hackade fikon. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader (175 grader med varmluft). Baka ut till 6 limpor som läggs tre och tre på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla limporna försiktigt med vatten och sirap. Strö över flingsalt. Skjut in bröden. Sänk temperaturen med ca 25 grader. Grädda i ca 40 minuter.

En saftig och mumsigt god limpa.

Grovt surdegsbröd
Räcker till 4 limpor
Det här behöver du:
1,2 l surdeg
1 l kornmjöl
1 l grovmalet råg
2 dl 4-kornskross (ex.vis Saltå kvarn)
2 msk salt
2 dl mörk sirap
1 pkt á 50 g jäst
2 dl ljummet vatten
ca 4-6 dl vetemjöl (degen ska vara fast)

Så här gör du:
Blanda mjölsorterna och kornkross i ett större degkärl. Går bra att köra i en assistent modell större. Tillsätt salt och rör om. Sedan i med sirap, surdeg samt jästen som är utblandad i 2 dl ljummet vatten. Arbeta samman degen ordentligt. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.

Dela degen i 4 lika stora delar. Baka ut varje deg till långsmala limpor som når från kortsida till kortsida av en ugnsplåt. Använder metoden att kavla ut och rulla till limpor. Låt limporna jäsa under bakduk i 1 timme. Innan gräddning snitta brödet och strö över lite vetemjöl. Gräddas i ca 25-35 minuter på 200 grader. 

En tung deg att baka. Därför är det tur att vi i familjen har en far som mer än gärna bakar.   
Släktrecept på mjukkaka
Räcker till ca 28 st á 23 cm i diameter
Det här behöver du:
2 dl matolja
1,5 l paltspad (eller vatten)
3,5 dl ljus sirap
2 pkt jäst för söta degar
2 kg rågsikt


Till utbaket:
vetemjöl
Så här gör du:

Mät upp rågsikt i en degskål. Tillsätt sirap. Värm matolja och paltspad till 37 grader. Paltspad gör mjukkakan extra god och seg. Rör ner jästen i en del av spadet. Blanda allt till en smidig deg. Degen skall vara ganska lös. Jäs degen i 40 minuter under bakduk.

Gör i ordning ett stort jäsningsbord med en tjock filt ovanpå och sedan läggs en bakduk (ex.vis ett gammalt lakan) på filten.

Utbaket sker i vetemjöl. Kavla ut en ca 0,4 cm tjock mjukkaka som sedan kruskavlas. Lägges på jäsbordet. Baka ut alla mjukkakorna och lägg en bakduk över. Låt jäsa i god rumsvärme ca 23-25 grader i 1-1,5 timmar. 

Gräddas i ugn på 275 grader på två plåtar. En plåt så långt ner i ugnen som möjligt och en så högt upp som möjligt. Mjukakan placeras på nedersta plåten någon minut och flyttas sedan upp till den översta plåten någon minut. Samtidigt som uppflytten av den nedre kakan läggs en ny på den nedersta. Mjukkaka är perfekt att baka i en bagarstuga. Men man får vara snabb med många kakor i ugnen. Se också till att ugnen inte är alltför het. Först tunnbröd i riktigt het ugn, sedan klådda, mjukkaka och till sist i efterugnsvärmen limporna. 

Borsta bort överflödigt mjöl med en torr brödpensel.  Låt mjukkakorna svalna under bakduk.

Perfekt familjenöje. 

Palt-/blodbröd
Räcker till ca 50 kakor
Det här behöver du:
2 liter blod av nöt, älg och/eller ren
1,2 liter julmust eller svagdricka
2 dl fett från gris (fås genom att koka späck i lättsaltat vatten efter nerkylning lägger sig fettet ovanpå och kan lätt skalas av).  
2 tsk mejram
3 msk salt
2 tsk malen vitpeppar
4 tsk malen ingefära
3 dl mörk sirap
2,5 kg grovt rågmjöl
1,5 kg vetemjöl
4 pkt jäst för normal deg
Så här gör du:
Lägg mjöl i ett större degtråg (ex.vis en formpressad badbalja för småbarn). Värm vätska, sirap, fett och kryddor till ca 60 grader. Tänk på att kolsyrad dryck jäser till en början så använd en väl tilltagen panna. Tag av pannan från spisen och tillsätt blodet under kraftig vispning. Rör ut jästen i ett par dl av blandningen (som nu ska vara ljummen) och rör ihop det med resten av vätskan. Häll vätskan över mjölet och blanda noga. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.

Baka ut till runda hålkakor. Använd en form för urtag av hålkakor eller en mattallrik och kaffekopp som mall. Låt kakorna jäsa under bakduk. Gräddas i ca 225 graders ugnsvärme.

Låt kakorna sedan hänga uppe vid taket på en käpp för att torka till hårda kakor (tar några dagar). Se till att det är lite luft mellan varje kaka. Hållbarheten är mycket lång.

Paltbrödet är gott att äta nygräddat med smör på eller efter torkning uppkokt med fläsksås och lingonsylt se recept under storkok.

Efter farmors recept och bakade 1 gång med gott resultat. 
Släktrecept Kardemummaskorpor
Räcker till 6 vetelängder
Det här behöver du:
8 dl vassle eller lättmjölk
1/2 dl grädde
200 gr smör eller margarin
1 och 2/3 pkt jäst för söta degar
3 dl strösocker
2-3 msk malen kardemumma
ca 1,5 kg vetemjöl (ej för hård deg)


Så här gör du:
Värm vassle eller lättmjölk, grädde, kardemumma och smält margarin till 37 grader. Mät upp vetemjölet i en degskål. Tillsätt ägg och strösocker. Rör ut jästen i en del av degspadet och tillsätt allt i degskålen. Arbeta ihop till en jämn deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Dela degen i 6 delar och baka ut till limpor. Låt jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek. Pensla med ägg och gräddas på nedre delen i ugnen i ca 20 minuter. Får svalna under duk.

Rostning

Skär limporna i skivor om ca 2-3 cm. Dela skivorna på mitten. Rostas i ugnen ca 175 grader tills de fått färg. Torka sedan skorporna över natten i 75 grader ugnsvärme med luckan på glänt. Underbart frasiga och goda skorpor.
Surdegslimpa med maskrosmassa (se maskrossirap)
Räcker till 4 limpor
Det här behöver du:
7 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
6 dl rågsikt
1 dl surdeg
1/2 jäst dvs 25 g
6 dl ljummet vatten
1 1/2 dl maskrosmassa från kokning av maskrossirap
Så här gör du:
Lägg mjölsorterna i en bunke eller assistent. Tillsätt salt och surdegen. Mät upp ljummet vatten och smula ner jästen. Vispa och häll över mjölblandningen. Arbeta tills degen blir slät. Tillsätt maskrosmassa och arbeta in den i degen. Låt jäsa under bakduk i 1,5 timmar i rumstemperatur.

Dela degen i fyra bitar. Kavla ut degen på längden som en limpa med någon centimeters tjocklek. Rulla ihop till en limpa och lägg på en plåt. Vik in ändarna under limpan. När du har gjort alla fyra limpor så låt dem jäsa under bakduk i 1,5 timmar. Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i 35 minuter.

Tillverkade 1 gång med gott resultat. 
Surdegslimpa med honung, nötter och frukt
Räcker till 6
Det här behöver du:

10-11 dl vetemjöl (spara lite till utbaket)
4 tsk salt
9 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl (det går också bra med kornmjöl)
9 dl ljummet vatten
1 dl surdeg
1 pkt jäst (50 g)
6 msk honung
200 g torkade aprikoser hackade i små bitar
2 dl russin
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön

Det är gott att variera med olika torkade frukter ex.vis plommon.

Så här gör du:
Lägg mjölsorterna i en bunke eller assistent. Tillsätt salt och surdegen. Mät upp ljummet vatten och smula ner jästen. Vispa och häll över mjölblandningen. Arbeta tills degen blir slät. Tillsätt fruktbitar, nötter som arbetas in i degen. Låt jäsa under bakduk i 1,5 timmar i rumstemperatur.

Dela degen i fyra bitar. Kavla ut degen på längden som en limpa med någon centimeters tjocklek. Rulla ihop till en limpa och lägg på en plåt. Vik in ändarna under limpan. När du har gjort alla fyra limpor så låt dem jäsa under bakduk i 1,5 timmar. Grädda längst ner i ugnen 200 grader i 35 minuter.
Härligt segt dinkelbröd
Räcker till 10-12 kakor
Det här behöver du:
Dag 1:
6 dl dinkelmjöl fullkorn
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk rörsocker
1 msk surdeg
1/2 tsk jäst
5,5 dl kallt vatten

Dag 2:
vatten
vetemjöl
Så här gör du:

En hushållsassistent kommer väl till användning. Blanda ihop ingredienserna och låt assistenten köra i 10-15 minuter på höga varv. Häll över degen i en stor skål och lägg över en bakduk. Låt degen stå kallt i 12 timmar.

Arbeta några tag med degen på ett lätt mjölat bord. Dela degen i 10-12 lika stora bitar och dela upp dem på två plåtar som är lätt mjölade, med bakplåtspapper eller direkt på teflonplåtar. Platta ut med blöt handflata och fingrar. Pudra över lite siktat vetemjöl. Grädda på 225 grader i 20-30 minuter.

Limpor med variation
Räcker till 8
Det här behöver du:

200 g margarin eller smör
1,6 l must, cola eller svagdricka
3 tsk salt
2 tsk malen kryddnejlika
3 msk malen pommerans
2 pkt jäst för normala degar
2 dl mörk sirap
5 l och 4 dl rågsikt

1/2 deg alternativ 1:
2-3 dl russin

1/2 deg alternativ 2:
2-3 dl lingon eller lingonsylt (används sylt så får man tillsätta någon dl extra av mjölet)

Så här gör du:
Sätt rågsikt och sirap i ett degkärl (till hushållsassistenten eller en degbunke). Smält smör i en stor panna eftersom musten (jul-/påskmust) jäser och bubblar ordentligt. Lägg i kryddorna. Värm fingervarmt. Tag en del av vätskan och rör ut jästen. Häll över allt i mjölet. Kör assistenten tills degen är slät. Blanda i 4 dl russin och kör en stund till.

Låt jäsa under bakduk i 45 minuter i god rumstemperatur. Tag ur degen på mjölat bord. Knåda den med lite mjöl och dela i 8 delar. Kavla ut varje del avlång och tjock. Rulla ihop till en limpa och vik in ändarna under limpan när du lägger dem på bakplåt (med bakplåtspapper). Det går att få 8 limpor per plåt men då får man tänka på att få extra bakplåtspapper mellan limporna och något längre baktid. Låt limporna jäsa under bakduk och i rumstemperatur i 30 minuter. Grädda i 200-225 grader i 45 minuter. Får limporna jäsa lite för länge (ex.vis när man baka dubbel sats) så kan de sista falla ihop lite i botten (se bild).
Pepparkakshus & kakor
Räcker till
Det här behöver du:
Pepparkaksdeg:
800 g rumsvarmt smör eller Milda bakmargarin
15 dl strösocker
3 dl mörk sirap
3 msk malen ingefära
7 msk malen kanel
3 msk mald kryddnejlika
2 msk mald kardemumma
Rörs ihop i en stor degskål.
Tillsätt 6 dl vatten och rör ihop.
Blanda sedan separat 3 msk bikarbonat med ca 4,3 l vetemjöl.
Häll ut mjölet på bakbordet och gör en liten ring av mjölet. Häll i resten och arbeta ihop degen. Lägg tillbaka den i degskålen, dra gladpack över och låt den stå svalt över natten. 

Kristyr:
8 dl florsocker
2 äggvitor
1 tsk ättiksprit 12%  

Karamelliserad fog:
Florsocker mängd beroende på delar och storlek.
Så här gör du:
Här kan barnen få vara riktigt kreativa. De börjar med att rita och måla både hus och figurer. Sedan hjälper vi dem med att mäta och ta ut mönsterbitar på bakplåts- eller smörgåspapper. För att figurerna ska stå stadigt så gör vi också mallar i lämpligt stora rektanglar. Tänk på att ta upp en öppning för dörren och göra lösa dörrar som kan sättas på plats med smält florsocker.

Degen görs och får stå över natten. Sista lördagen innan lucia börjar baket efter frukost. Vi tar ut delarna i pepparkaksdeg och gräddar på 200 grader i 5-8 minuter beroende på hur stor delarna är. Tänk på att inte göra dem för tunna om ni gör ett större pepparkakshus eftersom de ska hålla att hanteras lite. (Om någon del går sönder så går den att foga samman med smält florsocker annars går en trasig del alltid att göra om. När delarna har svalnat så rätar man till eventuella kanter som kanske har svällt ut i ugnen med en fintandad brödkniv. Blanda kristyren och spritsa ut den med en spritspåse med smal öppning. Spritsa alla delar förutom de kanter som ska fogas samman med andra samt taket.  

Smält florsocker i en vid stekpanna (gärna teflon) på svag värme. Rör då och då. Doppa figurerna i det smälta sockret (som ska vara brunt och inte svart) och foga ihop delarna. Foga samman delarna på huset med att doppa lämpliga sidor i det smälta sockret. Är delarna för stora så får en hålla i en husdel medan den andre tar upp sockermassa med en sked och drar över insidan av ett ex.vis ett hörn. Man får stå och hålla ett tag så att sockret får stelna. Var försiktig för det är lätt att bränna sig. Låt större barn eller vuxna foga samman delarna. Spritsa kristyr där man har fogat delarna samman samt på taket. Pynta med ex.vis Non-stop. Pepparkakshuset sprider en underbar doft i hela huset. Pepparkakshus ska också kunna ätas så använd inget annat "klister" än kristyr och smält florsocker.

Resten av pepparkaksdegen bakas ut till pepparkakor i 200-225 grader ca 5 minuter.

Boken "Gösta Berlings Saga" av Selma Lagerlöf lästes en vinter och gav barnen idén till herrgården Ekeby med kavaljersflygel och stall. Sedan var det bara att pappa förverkligar idén med min och framförallt flickornas hjälp. 
Sockerbagarnas Café börjar ta form
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
inredning
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Sockerbagarnas Café julen 2012
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Tillverkad av son och döttrar. 
Leksaksaffären inreds
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Tillverkad av far och dörrar. Minstingen gör inredning. 
kristyr och annan garnityr
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Tillverkad av far och döttrar. Far sätter kristyren. 
detalj gungstol tillverkad av minstingen
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Tillverkad av dotter.
Leksaksaffär julen 2013
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Tillverkade av far och döttrar. Mamma ger goda råd. 
Skola pepparkakshus julen 2014
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Tillverkad av far och döttrar. 
Tomtens stuga 2017
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Klådda, tulla, potatisrieska - mjukt tunnbröd
Räcker till
Det här behöver du:
Perfekt att göra ett storbak på gammal potatis som "blivit över" när groddad potatis sätts i backen.    

3 liter ljummet vatten 
2 pkt jäst
1 msk salt
ca 2 kg kokt pressad potatis
2 kg rågsikt
2 dl olja
2 dl sirap
5 hg fyra sädesslag
5 gh grovt rågmjöl eller fiberhavregryn

Låt stå över natten. 

Vetemjöl till degen se nedan samt vetemjöl och grahamsmjöl till utbaket. 
Så här gör du:
Om du väljer att baka ut hela degen så tillsätter du vetemjöl tills degen känns fast. Kavla ut till runda kakor och kavla sedan ännu mer med en fin kruskavel så att den blir tunn (ej så tunn som till tunnbröd utan ett par mm). Bakar jag klådda i köket hemma i vanlig elspisugn istället för bagarstuga så tar jag en tredjedel av degen, blandar i vetemjöl och bakar ut. Då blir det klåddbak i tre dagar till skillnad från att baka en hel dag. Det går åt rätt mycket vetemjöl vid utbaket. Borsta bort mjölet från kakan innan gräddning. En brödspade är till god hjälp när kakan ska in i ugnen. Nagga kakan innan den gräddas. Grädda i riktigt varm ugn ca 250-275 grader. 

Blanda gärna hälften-hälften av vetemjöl och grahamsmjöl till utbaket.


Härlig formfranska med smak
Räcker till 6 st
Det här behöver du:
100 g margarin
1 l buljong
0,5 l mjölk
3 pkt jäst till matbröd
1/2 dl socker
3,4 l vetemjöl

2 äggulor
1 msk vatten
solrosfrö
Så här gör du:
Använd buljong som blivit över efter köttkok i lättsaltat vatten med morot, palsternacka, gul lök och kryddor.

Smält fettet och tillsätt buljong och mjölk. Värm ljummen, smulta i gästen och rör om. Mät upp resten av ingredienserna i en degbunke. Häll över vätskan med jäst. Kör degen slät. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

Dela degen i 6 delar. Kavla ut varje deg till en rektangel. Rulla ihop och läggs i en aluminiumform med bakplåtspapper. Vik in ändarna. Låt jäsa i en halvtimme. Pensla med ägg uppvispad med vatten. Strö solrotfrö ovanpå. Grädda på 200 grader i ca 35 minuter.

Ett lyckat experiment. 
Lättbakad skållad mjukkaka
Räcker till ca 24 st
Det här behöver du:
3 pkt jäst för söta degar
1,5 l vatten
2,5 dl brödsirap
1 tsk salt
3 tsk grovt stött anis
2 tsk grovt stött kummin
2 tsk grovt stött fänkål
2,7 l vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl krusakli vete
2 dl havregryn
1 dl grovt råg
Så här gör du:
Skållning: Kvällen innan bakdags mäter man upp kryddor, graham, krusakli, havregryn och grovt råg. Koka upp 1 liter vatten. Häll kokande vatten över blandningen. Låt stå i rumstemperatur med duk över.

Mät upp vetemjöl och sirap. Lägg i en degbunke. Häll i gårdagens skållningsmassa. Mät upp 0,5 l ljummet vatten och rör i jästen. Häll i degbunken. Kör degen slät. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek.

Dela degen i 24 bullar. Baka ut ganska tunt ca 2-3 mm. Låt jäsa upp. Kakorna jäser upp ganska fort med vetemjöl. Grädda i bakugn eller elektrisk bakhäll.
Grovt spisbröd på surdeg
Räcker till ca 68 hålkakor
Det här behöver du:
Dag 1:
1 kg grovt rågmjöl
6 dl vetekli
1,5 tsk salt
2 dl fyrkornskross
3 l vatten
2 tsk malen fänkål
2 tsk malen spiskummin

Dag 2:
3 kg grovt kornmjöl
1,5 l surdeg
Så här gör du:
Mät upp alla ingredienser för dag 1 förutom vatten. Koka upp 3 l vatten och häll över blandningen. Låt stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag. 

Mät upp grovt kornmjöl samt surdeg och lägg i en degbunke. Häll över gårdagens skållade ingredienser. Arbeta degen slät. Låt jäsa i 1,5 timmar.

Baka ut kakorna tunt och låt jäsa. Grädda i bakugn eller elektrisk ugn. Använder du elektrisk ugn så sätter man in en plåt längst ner och en högst upp. Ugnen ska ha ca 275 grader. Grädda första kakan någon minut längst ner (tills den fått lite färg under) och flytta sedan upp den till övre plåten. Lägg i en ny längst ner. Nu gräddar man två åt gången så att den nedre plåten gräddar under kakan och den övre ovanpå.

Ett tungt bröd att arbeta med och passande för fars starka händer. 

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS