Recept

Små- och efterrätter
Nässelsoppa
Räcker till 4-5 pers
Det här behöver du:

Ca 2-2,5 dl finhackade nässelblad, 1 1/2 l grönsaksbuljong, salt, peppar, toppredning (vetemjöl och vatten) samt 1 dl creme fraiche och 4 hårdkokta ägg.

Så här gör du:
Plocka nässlorna tidigt på våren då de är spröda och ännu ej bränns. Skölj bladen och hacka dem smått. Koka upp 1 1/2 liter vatten och tillsätt 3 st tärningar av grönsaksbuljong. Låt skjuda en stund tillsammans med nässlorna. Krydda med lite salt och malen svartpeppar direkt ur kvarnen. Medan soppan skjuder, skala äggen och dela varje ägg i två halvor. Toppred (blanda i en burk lite vetemjöl och vatten, skaka samt sila bort klumparna) soppan under vispning till lämplig tjocklek. Tillsätt creme fraiche. Servera med ägghalvor och vitlöksbröd.
Ostkaka
Räcker till ca 15 port
Det här behöver du:
10 l mjölk direkt från bonden
2 msk löpe
7,5 dl lättvispad grädde
8 ägg
4 äggulor
2 dl strösocker
1 msk vanlijsocker
1 dl hackad sötmandel
5 fint rivna bittermandlar

Så här gör du:
Värm mjölken till 37 grader. Drag av pannan från spisen och vispa i löpen. Låt stå i 30 minuter. Skär kors och tvärs med kniv. Låt stå en stund och skaka sedan lite i pannan fram och tillbaka tills du ser att vasslen börjar fälla ut. Ställ pannan på svag värme. Rör sakta, sakta  från kanterna in mot mitten. När ostmassan börjar knyta ihop till ostklimpar känner du på dem. Börjar det kännas lite motstånd i massan tar du upp ostklimparna med en hålslev och lägger den i en bunke. Finfördela massan med fingrarna.

Vispa äggen och gulorna med vanilj- och strösocker. Rör ner grädden och mandeln. Rör sedan ihop detta med ostmassan (har den börjat fastna ihop så finfördelar du den med fingrarna igen) och häll i en smörad ugnsform. Gräddas i ugn ca 1,5 timmar i 150-175 grader.

Serveras ljummen med vispad grädde och en god sylt.

Spara vasslen (och frys ner) till senare brödbak och lite till syrad vitkål.
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS