Recept

Pickles
Räcker till Ett par burkar
Det här behöver du:
ca 15 stora morötter
1 mellanstor kålrot
2 gula lökar
4 stora palsternackor
1 stor knippe selleri
1 stort blomkålshuvud
de gröna bladen från sellerin

Mängden lag är på en höft. Smaka av. Lagen ska innehålla mer ättika för bättre hållbarhet.

ca 2 l vatten
ca 5 msk salt
ca 8 dl ättika 12 %
ca 10 dl strösocker
ca 3 msk hel nejlika
ca 3 msk hel kryddpeppar
ca 3 msk hel vitpeppar
ett par lagerblad

Så här gör du:
Vi gör saker tillsammans, har roligt och arbetar efter var och ens förmåga. Låt någon stark skala och strimla kålrot och morötterna. Skala och strimla gul lök. Låt någon stark hälla i och koka lämplig mängd med vatten så att de ska täcka grönsakerna. Låt någon stark häll det kokande vattnet över skålen med de skurna grönsakerna/rotfrukterna. Låt stå i 10 minuter och låt sedan någon stark häll bort vattnet.

Låt någon som vill och kan skala och skär palsternackorna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Dela de största skivorna på mitten. Att strimla selleri är tungt så låt någon som vill och kan göra detta i ca 1 cm långa bitar. Grovhacka sellerins blad enkelt med en vass kniv. Låt någon skära blomkålen i större buketter medan andra i familjen kanske kan bryta och skära dem i mindre. 

Ställ väl rengjorda inläggningsburkar och lock i ugn på 100 grader. Låt någon som kan mäta upp vatten, ättika och socker medan du själv tar lättare saker som salt och kryddor. Koka upp lagen med kryddorna. Någon häller i alla grönsakerna/rotfrukterna och låt sjuda i 2 minuter (lägg i palsternackorna en stund efter övrigt). Pickles ska vara krispig. Någon fyller de heta burkarna medan och någon annan då och då lägger in ett par blad av rotsellerins. Någon fyller snabbt på med den heta lagen med kryddor och låt någon stark skruvar snabbt igen locket. Använd gärna skinnhandskar. Tänk på att det finns risk för att man bränner sig av de heta grönsakerna, lagen och burkarna. När burkarna svalnar och locket knäpper till har du en inläggning som håller länge.

Glott att servera till kötträtter och roligt att göra tillsammans.😀
Maskrossirap med smak av honung
Räcker till ca 13 dl
Det här behöver du:
3 dl av gul maskrosblomma (tätt packat och inga gröna delar)
1 apelsin
skal och saft av 2 citroner
2 kg strösocker
2 dl honung
2 l vatten

Så här gör du:
Fyll en panna med 2 liter vatten och lägg i de gula blombladen. Riv av det gula skalet från citronerna och pressa ur saften. Skala apelsinen med kniv så att det vita skärs bort. Hacka apelsinen i bitar. Låt allt koka i 10 minuter. Tillsätt socker och honung. Låt koka i ca 50 minuter och skumma väl under hela koktiden. Sila bort blad och apelsinbitar (som ej slänges utan kan användas som smaksättare i brödbak). Låt den släta massan koka ca 30 minuter. Sirapen mörknar något när den är färdig och hälles upp het i heta glasburkar (burkar och lock ska värmas i minst 10 minuter 100 graders ugnsvärme). Skruva igen det heta locket för att få en hermetisk inkokning. Locket klickar till när massam kallnar.

En smakrik och god sirap till plättarna, på skorpan eller på en bit av "Leilas briocher med choklad" - snuskigt gott.
Rabarberchutney
Räcker till ca 2,4 l
Det här behöver du:
2 kg rabarber lätt skalade på grövre delar
6 dl russin
1,4 l strösocker
4 tsk malen kanel
4 rågade krm curry
4 rågade krm chilipeppar
4 knivsudd chilipeppar
8 msk rödvinsvinäger

Så här gör du:
Skölj och ev skala rabarberna. Skär dem i skivor 0,5-1 cm breda. Lägg rabarberna och alla andra ingredienser i en större panna. Koka upp och skumma vid behov. Låt puttra under omrörning på svag värme ca 30-40 minuter. Smaka av kryddning och tillsätt mer chili om du vill ha per stuns. Ska tjockna. Fyll den heta massan (ex.vis med en såssnipa) i heta burkar. Skruva åt med ett varmt lock och låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. 

 
Inlagda gröna tomater
Räcker till
Det här behöver du:
1 kg jämnstora gröna tomater (koka heller i två omgångar och sortera de större i ett kok och de mindre i ett eget).
vatten
salt

Lag:
4 dl vitvinsättika
2 dl vatten
1 liter socker
1 tsk hel kryddnejlika
2 bitar hel kanel
2 bitar finhackad färsk ingefära
Så här gör du:
Skölj tomaterna och nagga dem med en gaffel. Lägg i tomaterna i en panna och fyll vatten i höjd med tomaterna. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Låt de större tomaterna koka i ca 10 minuter och de små något kortare.

Koka upp lagen och lägg i de heta tomaterna. Låt dem skjuda sakta i lagen tills de är mjuka. Lägg tomaterna heta i varma burkar, häll över lagen och tillslut med ett varmt lock. Hållbarhet minst 1 år i svalt och mörkt utrymme.

Gott till stek och annat kött.
Paprikasallad
Räcker till
Det här behöver du:
1 kg paprika av blandade färger
2 st medelstor gul lök

Lag:
2 msk salt
6 dl strösocker
7 dl vatten
2 dl ättiksprit 12%
Så här gör du:
Paprikan klyvs i smala strimlor/remsor. Hacka löken i strimlor. Sätt ner allt i en bunke och häll kokande vatten över. Låt stå i 10 minuter. Sila bort vattnet.

Blanda sedan ihop lagen i en panna och låt den koka upp. Tillsätt papprika och lök. Låt koka i 10 minuter. Häll upp den het i varma glasburkar. Skruva på ett varmt lock och låt burkarna svalna. Hållbarheten minst 1 år i sval och mörk förvaring.

Gott till kött, i grytan och på smörgåsen.
Ingefärapäron
Räcker till
Det här behöver du:
5 kg skalade fasta päron med skaft
ca 3 kg socker
3-4 dl ättiksprit 12%
ca 2 l vatten
250 g hel ingefära
Så här gör du:

Koka sakta vatten, ättika, socker och krossad ingefära till en inte alltför tjock lag. Lägg i päronen och låt småputtra tills de känns mjuka. Ta upp dem med en hålslev och lägg i heta burkar. Häll den heta lagen över. Skruva åt det varma locket. Förvaras svalt och mörkt. Hållbarhet minst 1 år.

Serveras som en desert ex.vis: 
Lägg upp halvor av ingefärapäronen i en ugnssäker form. Lägg på en After Eight på varje. Låt chokladen smälta i ugnsvärme. Servera med vaniljglass.

Blanda naturell yoghurt smaksatt med flytande honung eller maskrossirap.

Glass och grädde.

Inlagd squash
Räcker till
Det här behöver du:
Dag 1:
5 kg squash
6 dl ättiksprit 12%
8 dl vatten
1 msk salt

Dag 2:
2 tsk mald muskot
2 tsk hel vitpeppar
2 msk gul senapsfrö
1,5 kg socker
Så här gör du:
Skala och dela squashen. Dra med en sked bort kärnhuset. Skär squashen i 2 cm tjocka skivor. Blanda salt, vatten och ättiksprit i en bunke. Lägg ner squashen och låt stå till nästa dag.

Häll av lagen i en stor panna (paltpanna) och tillsätt muskot, vitpeppar, socker och senapsfrö. Koka upp och lägg i squashen. Skjud tills de känns lite mjuka och lite motstånd. De får inte bli sladdriga. Tag upp squashen med en hålslev och lägg i varma burkar. Häll över den heta lagen och tillslut med ett varmt lock. Förvaras mörkt och svalt. Hållbarhet minst ett år.
Lingon- och äppelsylt
Räcker till
Det här behöver du:
5 kg skalade och urtagna äpplen gärna Ingrid Marie
2,5 kg lingon
1,5 kg socker
1 l och 2 dl vatten

Så här gör du:
Koka socker och vatten till en lagom tjock lag. Lägg i lingon, låt koka och skumma väl. Smaka av. Skär äpplen i klyftor och lägg i. Koka sakta tills äpplena känns mjuka. Häll den heta sylten i varma burkar och skruva åt ett varmt lock. Förvaras svalt och mörkt. Hållbarhet ca 1 år.
Inlagda rödbetor
Räcker till
Det här behöver du:

3 kg rödbetor med rotspets av ungefär samma storlek (de små kan läggas in hela och de stora skivas
vatten
2 tsk salt per liter vatten

Lag:
3 dl rödvinsättika
9 dl ättiksprit 12%
3 l vatten
6 dl socker
18 hela kryddnejlikor
25 hela vitpepparkorn
12 hela kryddpepparkorn

Så här gör du:

Gör försiktigt ren rödbetorna och lägg dem i en stor panna (paltpanna). Fyll vatten upp till rödbetorna. Räkna hur mycket vatten som behövs och tag 2 tsk salt per liter vatten. Koka rödbetorna sakta mjuka.

Hätt bort vattnet och spola i kallt vatten. Kläm av skalet med tummarna.

Koka upp lagen och tillsätt rödbetorna. Låt koka sakta i 10 minuter. Lägg rödbetorna i varma burkar och lätt den heta lagen över. Skruva igen det varma locket. Låt stå svalt och mörkt. Hållbarhet minst 1 år.

Morotsmarmelad
Räcker till
Det här behöver du:
2 kg skalade morötter
4 kg socker
1,5 l vatten
5 citroner (gärna rätt hårda och ej övermogna)
3 apelsiner
2-3 tsk mald pomeransskal (efter smak)
1 flaska 180 ml fruktpeketin (kan uteslutas).
Så här gör du:

Riv morötterna fint. Koka vatten och morötterna en stund. Sila morötter och låt dem rinna av ordentligt. Koka upp vattnet. Riv det gula skalet på citronerna och apelsinerna, pressa ur saften och sätt i vattengrytan. Tillsätt sockret samt pomerans och koka till en lag. Lägg i de rivna och väl avrunna morötterna och koka sakta tills den blir lagom tjock. Tillsätt eventuellt fruktpeketin enl anvisning på förpackningen.

Fasthet kollas genom att lägga upp lite av marmeladen på en tallrik. När den har fått kallna ser du konsistensen. Du kan också ta lite avsvalnad marmelad mellan fingrarna och trycka ihop tumme och pekfingret. Kladdar den och har en början till att tråda sig är den färdig. Fyll den heta massan i varma burkar och skruva på det varma locket direkt. Låt burkarna svalna och förvara svalt och mörkt. Hållbarhet i minst ett år.

Väljer man att inte använda fruktpeketin så får massan koka längre. 
Syrad vitkål
Räcker till
Det här behöver du:

ca 10 kg vitkål
3 st gul lök
100 g riven pepparrot
2 msk krossad enbär
1 msk hel kummin
70 g grovsalt
3 st Granny Smith eller annat syrligt äpple

2 dl vassle


Så här gör du:
Det finns speciella syrningskrus med vattenlås och luftrör men det går också bra att använda ett vanligt 12 l Höganäskrus, en tallrik och en rejäl tyngd. 

Rensa vitkålen från fula ytterblad och skär bort annat fult ex.vis ytterst på stocken. Dela sedan huvudet på mitten. När vitkålen ska strimlas riktigt fint med en osthyvel eller kniv är det bra med flera starka armar och hårda nypor. När all kål är strimlad så rivs stocken grovt. Skala och skär löken i strimlor. Blanda enbär, kummin och salt. Skala och riv äpplen allt eftersom de går åt i krukan.

Det är bra att ha små rena barnfötter till hands och en kruka med vidd så att en eller två fötter går ner. Lägg ett par cm lager med vitkål i krukan. Strö över kryddorna, lite pepparrot, riven vitkålsstock och äpple. Varva allt om igen till 1/3 av krukan. Barnafötterna får nu trampa i krukan tills vitkålen börjar vätska (kul tycker våra barn). Varva några fler varv medan de rena fötterna står på en ren linneduk. Dags att åter trampa tills det vätskar ordentligt. Fortsätt proceduren tills allt ligger i krukan och avsluta med att barnafötter trampar ordentligt i några minuter. Häll över vasslen. Låt krukan stå svalt i någon timme. Nu ska det finnas så mycket vätska att man lätt kan trycka ner vitkålen ett par cm under vätskeytan. Lägg en väl rengjord (kokad) silduk eller ett annat glesvävt tygstycke direkt på innehållet. Lägg på en tallrik, ett plastlock eller liknande som täcker ytan bra och sedan en ordentlig tyngd ovanpå. Vitkålen ska nu hållas på plats ett par cm under vätskeytan. Finns ej tillräckligt med vätska koka lite lättsaltat vatten som får svalna och häll i krukan. Tänk också på att vitkålen vätskar ordentligt under första lagringen i rumstemperatur.

Nu ska krukan stå i en rumstemperatur mellan 20-22 grader. Efter ca 2-4 dagar har innehållet börjat jäsa. Känns både på smak och lukt. Direkt när du ser att innehållet jäser så flyttas krukan till en mörk och svalare plats med ca 12-15 grader. Håll noga koll så att ingen mögel bildas på ytan. (Om temperaturen skulle bli varmare och mögel bildas så plocka bort tyngd, silduk och tallrik direkt. Tag försiktigt bort det översta lagret av vätskan. Rengör kanterna på kruset försiktigt och noga med ättika. På med rengjord och kokad duk, väl rengjord eller ny tallrik och tyngd. Är vätskenivån för låg så koka upp lättsaltat vatten och låt kallna. Fyll på i krukan till önskad nivå). Efter ca 1-2 veckor fyller man väl rengjorda glasburkar med kål och vätska. På med ett tätslutande lock och förvara svalt i kylskåp eller matkällare som håller en temperatur mellan 2-7 grader. Hållbarheten är minst ett år.
Rönnbärsgelé
Räcker till många små burkar
Det här behöver du:

Fyller en saftmaja med frostbitna rönnbär med själk.
x kg strösocker
stek-/hushållsgarn
parafin
x antal väl rengjorda små glasburkar.

Recepter fungerar lika bra till vinbär.

Så här gör du:

Ånga ur bärens saft. Sparar all saft i en stor panna. Skjud saften och skumma väl för en klar gelé. Börja med att experimentera mängden socker och tillsätt 3 kg. Låt inte gelén koka men den ska vara så het att all socker smälter. Tag upp en sked av massan och häll på en tallrik. Låt den kallna och dra med skeden genom massan. Massan ska inte rinna ihop utan vara fast. Gör också trådprov genom att sätta en liten mängd massa mellan fingrarna och när massan trådar sig är den färdig. Verkar den inte bli tillräckligt fast så tillsätt mer socker, hetta upp och gör ny test. Så får man hålla på tills gelén är färdig.

Häll upp massan i små burkar av glas med en lite högre skruvkant. Viktigt att massan når precis in över burkens raka ovansida. När alla burkar är fyllda och fått stelna smälter man parafin i en panna på svag värme. Under tiden parafinet smälter så klipper man ca 8 cm långa bitar av tråden. Tråden läggs med båda ändarna över galén så att öglan ligger över kanten. Häll sedan över parafinet upp till burkens översta kant. Låt parafinet stelna och lägg in öglan av tråden. Tillslut locket.

Om mängden gelé inte är tillräckligt högt upp i burken kommer parafinet att lägga sig under burkens övre "skruv-kant" och parafinet sitter fast. Det ska vara enkelt att lyfta i snöret och tillslutningen av parafinet följer med.

Förvaras svalt och mörkt. Har man tätat ordentligt med parafin så är hållbarheten minst 1 år.

Tomat- och pizzasås
Räcker till ca 2,8-3 liter
Det här behöver du:
5 kg tomater
3 st gul lök
5-7 vitlöksklyftor
salt
fin- och grovmalen svartpeppar
2 msk torkad paprika i pulverform (Kärna ur och skär paprikorna i fina strimlor, torka paprikan på en ugnsplåt i 75 grader med luckan på glänt i ca 12 timmar. Den torra paprikan mixas smått.)
3 msk socker
3 msk basilika
3 msk oregano
1 dl tomatpuré (Skala tomater enligt nedan, tag bort innehållet och skiva det fasta tomatköttet fint, kokas tjock och smaksätts med lite salt, peppar och ev. örtkryddor. Mixas enkelt med en stavmixer.)
Så här gör du:
Koka upp lättsaltat vatten. Picka tomaterna med ex.vis en gaffel. Låt koka någon minut tills skalet börjar spricka upp. Tag upp tomaterna och lägg i nya. Under tiden de nya kokar skala tomaterna, tag bort det gröna fästet och skär tomaterna i fyra delar. Lägg tomaterna i en stor panna. Fortsätt så tills alla tomaterna är gjorda.

Hacka lök och fräs dem i lite smör tillsätt vitlök. Lägg sedan allt i pannen med tomater + salt, peppar, paprika. Låt tomaterna sakta koka ihop i ca 1,5 timmar. Stöt tomaterna med en potatisstöt några gånger under tiden. Tillsätt socker, tomatpuré och örterna. Låt puttra sakta i ca 30 minuter. Häll upp allt i burkar och ställ dem på en plåt med folie över. Låt stå i 100 gradera ugnsvärme i ca 1,5 timmar. Lägg in locken så att också de blir heta. Ta ut allt och skruva på locken. Förvaras svalt och mörkt.  

Rabarbermarmelad
Räcker till
Det här behöver du:
2 kg finskurna rabarber
2 kg strösocker
skalet och saften av 1 citron
ev 1-2 riven bittermandel
Så här gör du:
Blanda socker och rabarber som får stå under natten. Slå av överbliven vätska i en panna. Låt sockerlagen koka ihop till hälften tillsammans med skal och saft av citronen. Tillsätt rabarberna och koka under omrörning. Skumma väl. Låt småputtra sakta ca 45 minuter. Kontrollera om marmeladen har önskad konsistens genom att låta lite massa svalna på ett fat. Denna marmelad är mild och söt. Vill man ha mer stuns tillsätts 1-2 fint rivna bittermandlar.

Slå upp het massa i heta glasburkar. Skruva till ett varmt lock. Förvaras svalt och mörkt.
Inlagd chili
Räcker till
Det här behöver du:
1,5 kg hel chili
6 dl ättiksprit 12 %
6 dl vatten
2 msk salt
1 l strösocker
2 tsk hel vitpeppar
2 tsk dragon
2 gula lökar strimlad
2 klyftor vitlök i skivor
2 msk gult senapsfrö
Så här gör du:
Lägg vatten, ättika, socker och kryddor i en gryta. Koka upp och lägg i hel chili. Skjud sakta under lock. Flytta runt chilin så att de som ligger ovan på ytan kommer ner i grytan. Skjud 5-10 minuter beroende på storlek. När chilin börjar falla ihop (de ska behålla ett litet motstånd och ej bli slabbiga) plockas de upp och läggs i heta burkar. Häll över vätskan och skruva åt det varma locket.

Förvaras svalt och mörkt.
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS