Recept

Middag o storkok
Yngsta dotterns Sushi
Räcker till räckte till middag för 9 personer
Det här behöver du:
Recept kommer när hon har tid och möjlighet. 
Så här gör du:
Mina kåldolmar
Räcker till 54 st
Det här behöver du:
Här kommer mitt recept. 

ca 2-2,5 kg nötfärs
ca 4-5 dl (beroende på hur mycket ris man vill ha) färdigkokt långkornigt ris
vitpeppar
salt

2 st rejäla vitkålshuvuden
Så här gör du:
Blanda smeten. Smaka av lite rå smet så att kryddningen räcker. Tänk på att smaken blir lite komprimerad vid stekning. 

Koka kålhuvuden i lättsaltat vatten. Böra med att lägga huvudet med stammen ner i pannan. Täck huvudena med vatten tills de börjar flyta. Koka under lock till du ser att blad börjar lossna på ovansidan. Vänd kolhuvudena med stammen upp. Skär ner runt om stammen med en kniv och lossa bladen varefter man får möjlighet. Låt blad efter blad svalna. En kraftig stam på varje blad skärs tunnare med kniv. Lägg ca 1 dryg msk per blad och vik in kanterna. Rulla ihop dem och lägg kåldolmen i stekpannan med bladänden neråt. Stek i margarin på medeltemperatur. Tag upp dem när de fått färg och lägg dem i en stor gryta. Slå på lite av kålvattnet i stekpanna, vispa ur och häll över kåldolmarna i grytan. Fortsätt från början med vitkålsbladen och vik fler kåldolmar. Stek eftersom osv. 

Serveras med potatis, sky/spad och lingonsylt. Jag brukar ibland reda skyn och tillsätta lite grädde.    
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Palt-/blodbröd med fläsksås
Räcker till 4-6 port
Det här behöver du:

500 g sid- eller bogfläsk
2 msk smör eller margarin
1 liten gul lök
vitpeppar
salt
några droppar soya (kan uteslutas)
ca 3/4 dl vetemjöl har ej mätt exakt mängd
ca 8 dl mjölk har ej mätt exakt mängd

Används mager sid- och bogfläsk måste man använda mer steksmör.

Så här gör du:

Skär fläsket i små tärningar och hacka löken smått. Stek i smör, salta och peppra. Pudra över mjöl under ordentlig vispning tills smöret/fettet blir mättat. Tillsätt mjöken under vispning. Fläsksåsen ska kännas lite tunnare än en stuvning. Smaka av och ev tillsätt mer salt och vitpeppar.

Koka upp 1 liter lättsaltad mjölk och 1 klick smör. Tillsätt 2 brödkakor av paltbrödet och låt koka några minuter tills de är helt mjuka och genomblöta. Plocka upp med hålslev. Servera tillsammans med fläsksås och lingonsylt.

Recept på palt-/blodbröd finns under bakning.

Bruna Bönor
Räcker till ca 12 portioner
Det här behöver du:
Blötlägg:
1 kg torkade bruna bönor
3 l vatten
& efter 12 timmar bytes vattnet till
3 msk salt
3 l vatten

Kokning:
a 2,5 l vatten
3 tsk salt
1-1,5 dl mörk sirap (mängd efter smak) 
1,5-2 msk ättiksprit 12% (mängd efter smak)
en skvätt soja (kan uteslutas)


Så här gör du:

Rensa bönorna och skölj dem noga. Lägg bönorna ex.vis i en paltpanna och slå över rikligt med vatten minst 3 l. Efter 12 timmar hälls vattnet bort. Tillsätt nytt vatten och salt. Låt stå svalt i 12 timmar. Häll bort vattnet.

Till bönorna tillsätts nytt vatten och salt enligt recept. Låt bönorna sakta småputtra under lock i ca 1,5 timmar tills bönorna börjar tjockna. Tillsätt inget vete- eller potatismjöl då smaken inte blir lika bra samt att bruna bönor går bäst att frysa utan redning. Börnorna tjocknar förr eller senare. Brukar sätta locket på glänt i slutet av koktiden. Tänk också på att bönorna tjocknar lite till när de kallnar. När bönorna till tjocklek liknar filmjölk dras pannan av plattan. Smaksätt med sirap, ättika, salt och ev. soja.

Servera stekt sidfläsk eller bogfläsk till samt korv och lite stekflott. Mums tycker vi!

Palt
Räcker till
Det här behöver du:
2 msk salt till paltvattnet

Palt: minst 3 kg mandelpotatis, 2 gula lökar direkt i bunken, ca 2 msk salt, vetemjöl. 

Fyllningar; ca 1 kg renköttfärs eller renkött, ca 150-250 g renfeta, salt och vitpeppar samt 2 ägg. Andra fyllningar är rimmad sidfläsk eller rimmad sidfläsk med nötfärs. Gillar man en kraftig rensmak i palten så ökar man mängden renfeta. Vissar gillar palt med bara renfeta som fyllning.

Så här gör du:
Många av oss norrlänningar tycker palt är gudagott och nästan intill ett livselexir. Helst gör man ett storkok med palt och äter kokt palt en dag, uppstekt nästa och sedan stuvad. Av paltspadet bakas en seg och god mjukkaka.

Sätt en stor paltpanna på spisen med drygt halva pannan vatten och ca 2 msk salt. 

Skala minst 3 kg mandelpotatis. Mal potatis i en köttkvarn och låt den hamna i en sil så att vätskan kan hällas bort. När man malt färdigt och hällt bort vätskan sätts potatisen i en bunke. Mal 2 gula lökar direkt i bunken. Tillsätt ca 2 msk salt. Rör och smaka av. Potatisen ska smaka lagom mot lite salt. Tillsätt vetemjöl. Börja med att röra ner ca 1 liter och tillsätt mer mjöl tills paltsmeten känns fast och ej för kladdig. Mängden vetemjöl är beroende på hur mjölig potatisen är.

Fyllningen i palt kan vara olika. Vi, i vår släkt, fyller ofta palten med renkött och renfeta. Tag ca 1 kg renköttfärs eller renkött som skäres smått samt ca 250 g renfeta som hackas fint. Salt och vitpeppar samt 2 ägg. Forma blandningen till bollar ungefär i samma storlek som 2 köttbullar. Andra fyllningar är rimmad sidfläsk eller rimmad sidfläsk tillsammans med nötfärs. Använder man rimmad sidfläsk i palten så låt svålen koka med i paltgrytan. Både palt och spad (som senare behövs när man bakar ex.vis mjukkaka) blir bara godare.

När vattnet kokar och ”köttbullarna” är färdig gör man sig i ordning. Bullarna framför sig, paltsmeten, en tallrik med vetemjöl, ett glas med vatten, en paltspade och en slev. Tag en slev med paltsmet och lägg i tallriken med vetemjöl. Platta till och tag upp med den mjöliga sidan mot handflatan. Lägg en ”köttbulle” i mitten och tryck upp paltsmeten så den täcker köttet. Lite mjöl runt om och knåda/pressa ihop med båda händerna till en runt palt. Om någon spricka finns så tag lite vatten och ”hela” palten. Lägg palten i paltsleven (stor träslev) och håll nere i det kokade vattnet. Skaka sleven lite så att palten inte fastnar. Låg palten falla ner i grytan och gör nästa. Rör försiktigt lite då och då. Om du är osäker på mängden mjöl så kan man provkoka en palt i 10 minuter. Känns ytan på palten fast så är mjölmängden bra. Koka palten i 45-50 minuter beroende på storlek. 

Servera med kall mjölk, smör och lingonsylt. Palten i bild är fylld med köpt rimmat sidfläsk och köttfärs av killing.
Ärtsoppa
Räcker till ca 25-30 port
Det här behöver du:
3 kg gula ärtor
5-5,5 l vatten
9 tsk salt
4 st gul lök
1,5 kg mager sidfläsk (jag använder färsk eller lätt rimmad med väl tvättad svål)
2 msk mejram
2 msk timjan
Så här gör du:
Sortera bort dåliga och gröna ärtor. Skölj dem noga. Lägg ärtorna i vatten i minst 12 timmar gärna längre. Häll av vattnet och lägg ärtorna i en gryta tillsammans med nytt vatten och salt enligt recept. Hacka löken fint och lägg i grytan tillsammans med sidfläsket som delats i två bitar. Används rimmat sidfläsk får man smaka av saltmängden i slutet av koktiden. Låt allt koka upp och skumma några gånger under den ca 1 timmes koktid. Försök också att få bort de tomma ärtskalen så gott det går. Lite blir alltid kvar. Tag upp köttet och skär bort svålen. Skär köttet i tärningar och lägg tillbaka i grytan. Lägg i kryddorna och eventuellt mer salt. Låt koka ett par minuter och smaka av. Soppan kokas ganska tjock (tjocknar lite extra när den blir kall) för att sedan frysas i lämplig mängd. Späds sedan ut med vatten till lämplig konsistens.

Serveras med senap och mjukaka eller limpa med ost.
Pölsa av mellangärde
Räcker till minst 12 pers
Det här behöver du:

Till kokning av köttet: 1 kg mellangärde av nöt (utan hinnor) även hjärta kan användas, 1/2 sidfläsk av det fetare slaget och utan svål, 1 msk salt, 4 lagerblad, krydd- och svartpepparkorn samt några kryddnejlikor. 

Till pölsan: buljong från kokning av köttet, 1,5 dl korngryn, malet kött, 2 gula lökar, vit- och svartpeppar1 kg mellangärde, 1/2 kg sidfläsk av det fetare slaget utan svål (kan också ingå kalvhjärta).

Så här gör du:

Täck köttet med vatten och tillsätt kryddorna. Koka tills köttet är färdigt. Tag bort kryddorna med en hålslev, koka ner spadet till halva mängden och under tiden mal köttet 3 gånger i köttkvarn. När buljongen har kokats ner tillsätts korngryn som kokas mjuka. Blanda i malet kött. Koka upp under omröring och låt puttra lätt. Hacka 2 st gul lök som brynes tillsammans med vitpeppar, svartpeppar och lite salt. Tillsätt i pölsan. För tjock och kryddig tillsätt mer vatten eller vid behov mer kryddor.

Servera med en grönsallad, stekta ägg (gåsägg till lyxmiddagen), rödbetor, mandelpotatis och en kall öl.

Lyxig gryta av en (gammal) höna
Räcker till 4-5 pers
Det här behöver du:

Till kokning av höns; 1 gul lök i klyftor, 2 morötter i grova bitar, 1 grovt strimlad fänkål, 1 bit rotselleri, hel vitpeppar, salt. 

Till grytan: köttet av en kokt höna skuret i bitar, 3 msk smör, 1 strimlad gul lök, 1 strimlad röd och 1 grön paprika, 2 strimlade vitlöksmarinerade tomater, 2 dl skivade färska champinjoner, 1 msk kryddig tomatpuré, 1 krm vitpeppar, Idealmjöl, 5 dl hönsbuljong, 1/2 dl vitt matlagningsvin, 1 dl grädde, 1 burk hackad annanas och eventuellt 1 dl Cashewnötter.

Så här gör du:
En höna  i delar, ca 1,5-2 kg, vatten så det täcker köttet samt kryddor och grönsaker. Koka hönan tills den blivit så mör att den faller isär då man lyfter den ur grytan, ca 3 timmar ev längre beroende på hönans ålder. Bena ur hönan och skär köttet i bitar. Låt buljongen svalna och sedan kan du lätt ta bort den feta kakan som bildas ovan buljongen. Kokas sedan ner till en smakrik hönsbuljong. (Den buljong som blir över kan du låta frysa till iskuber. Sätt dem sedan tillsammans i en plastburk i frysen och ta fram kuberna efter hand när du t.ex. gör currysås, timjansås och annan sås till fågel).

Fräs ihop smör, lök, paprika, marinerade tomater, färska champinjoner och tillsätt 1 msk kryddig tomatpuré, 1 krm vitpeppar,  samt pudra över 4 msk Idealmjöl. Rör ihop, häll över  hönsbuljongen och låt koka ihop. Tillsätt sedan hönsköttet samt vitt matlagningsvin, grädde samt hackad ananas och eventuellt cashewnötter. Värm upp och smaka av med salt. Serveras med ris och en sallad. OBS! Cashewnötterna kan uteslutas om mindre barn ska äta då de lätt kan fastna i halsen.
Lammfiol
Räcker till 5-6 pers
Det här behöver du:

2-2,5 kg lammfiol, salt, vitpeppar, 5-10 st vitlöksklyftor, 1 hackad gul lök, timjan, körvel och olivolja. Vill jag ha steken extra lyxig tillsätter jag även lite rosmarin, dragon och lagerblad i kryddblandningen. Till såsen behövs 3 dl rött vin samt lite grädde, färsk timjan och eventuellt hela syltlökar. 

Så här gör du:
Putsa bort hinnor och senor från fiolen och vitlöksspäcka köttet. Hacka hål med kniv där vitlöksklyfta trycks in. Salta och peppra köttet. Blanda hackad lök, champinjoner, rosmarin, lagerblad, timjan, dragon och olivolja. Om du inte vitlöksspäckar köttet så kan du pressa vitlöken tillsammans med blandningen och gnida in köttet. Strö över riktligt med körvel. Linda in i folie, stick i en köttermometer och placera i en stekform. In i ugnen på 175 grader 2:a läget nerifrån. Då termometern visar 72 grader tas steken ut ur ugnen men låt den ligga kvar i foliepaketet i ca 15 minuter. Tag sedan ur steken och tranchera. Lägg benet på ett uppläggningsfat och lägg tillbaka det skurna köttet. Sila spadet som blir en underbar grund till en sås. Koka upp och häll i ca 3 dl rött vin samt 2 dl vatten (smaka av - för kraftig tillsätt mer vatten). Toppred såsen, tillsätt lite grädde och hela syltlökar eller färsk timjan. Servera gärna med potatisgratäng och sallad.
Rökt lammstek med västerbottensost
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
se ovan
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS