... tips.

Snoddvirkning

Sy och brodera en egen duk

Pannband

Snygg stickad mössa med toffs

Här kommer bra tips till dig som vill göra din egna snygga mössa men en snygg tofs på!

1. Hämta en rundsticka och ta ett lovvikagarn i den färgen som du själv önskar!
2. Mät runt huvudet med ett måttband. Börja sedan lägga upp hur maskor på din rundsticka. Prova sedan så att maskorna verkar passa mot måttet runt huvudet. Tänk på att stickningen blir större än när du just har lagt upp dem.
3. När du har lagt upp maskorna och stickat ihop dem så det blir en cirkel så börjar du med 2 räta maskor och 2 aviga , sedan så håller du på så till önskad längd på mössan (kom ihåg dock att du viker upp kanten på mössan som på bilden)
4. När du har nått till önskad längd så börjar du med att sticka till "början" (där "start" tråden sticker ned) sedan så stickar du ihop de räta maskorna så att det blir 1 rät maska fast du kör 2 aviga fortfarande till varvets slut.
5. När du har gjort det så börjar du med att sticka ihop de aviga maskorna fast du stickar de som räta maskor istället (det ska bli 1 rät maska)
6. Sedan så stickar du ihop alla de blivna räta maskor så att det blir 6 stycken maskor i slutet.
7. När det återstår 6 stycken maskor så klipper du av tråden en bra bit ifrån själva mössan och så drar du tråden igenom maskorna och drar ihop.
8. När du har dragit ihop tråden så fäster du den och försjöker göra så att hålet på toppen inte syns.
9. Fäst alla trådar och sedan så klipper du bort stumparna som är kvar klipp dock inte bort lika mycket vid ihoptagningen! Men om du ska göra en toffs så vänta med denna punkt (vänta med avklipningen av trådarna)
10. Mössan är nu klar att använda! :)

Om du vill ha en tofs så gör du detta:
1. Du klipper ut en kartong bit i radien 7= 14 diameter
2.  Sedan så tar du önskat tyg och sätter kartong biten på och klipper ut cirkeln.
3. När du har gjort det så syr du med en lite tjockare sytråd runt tyget och drar smått ihop den så att det börjar bilda en boll.
4. DRA EJ IHOP DEN HELT! Fyll "bollen" med vadd och sedan så drar du ihop den så att det bildar en tofs! Dra ihop den riktigt rejält och knyt en bra hård knut!
5. Ta sedan trådarna och sätt fast dem i mössan. Om du kan så fäst också tråden från mössan i tofsen så att den inte åker bort!
6. När du har satt fast tofsen riktigt ordentligt så att den inte åker av så kan du klippa bort trådarna.
8. Fäst nu alla trådar som går att hitta!
9. Mössan med tofs är nu klar att använda! :)

Sy en egen mössa

Sy en egen mössa, några steg till hur man gör.

1. Ta ett tyg som du vill ha till din mössa.
2. Mät runt huvudet och dela måttet i fyra delar.
3. När du har mätt och delat måttet så klipper du ut en del som blir en "mall". (Längd kan du bestämma själv men bredden på mössan måste du gå efter huvudet + lite för sömmen).
4. Sicksacka delarna och syn ihop delarna med raksöm rätsida mot rätsida.
5. Vik in kanten längs ner på mössan och sy med raksömn från avigsidan.
6. Gör en tofs av olika garner, ett snöre och fäst på mössans insida.

Sy egna jeans

Kasperdockor av Papier Maché

Tillverka kasperdockor i papiermaché tycker barnen är ett jättekul pyssel. Vi använde cellstoff som finns att köpa t.ex. hos vissa färghandlare samt tapetklister, papperslim, lin/garn till hår samt tygbitar. Vi använde akvarellfärg på tub till att måla dockornas ansikten samt tråd, snöre, garn eller resårband att trä in i dockplagget och knyta fast plagget i dockhuvudets hals.

Riv cellstoff i långa remsor samt ca 1 cm breda. Vi rev 5 ark åt gången. När vi gjort en rejäl hög började vi att arbete in tapetklister. "Pappersdegen" får ej innehålla torra pappersklumpar och ej heller bli för blöt då dockhuvudena blir svår att forma och "flyter ut".

Tag en handfull massa och forma till en boll. Drag ner kanter för hals och forma en lite böj för att fästa kasperdockans tygkropp. Forma ansikte, haka, näsa och tryck liten grop för ögonen. Tryck in fingret till andra leden i dockhuvudet och placera huvudet att torka på en smalhalsad flaska. Efter att huvudet torkat i några dagar tar man av den från flaskan så att den kan torka inuti. Efter ca 1 vecka placeras huvudet åter på flaskan och är nu klar för att målas och få ex.vis lin eller garn till hår.

På ett smörpapper ritade vi av en vuxens hand som mall för dockans kläder. Tänk på att göra halsen extra lång då den viks dubbel och sys till en kanal. Kom ihåg att börja sy ihop plagget under kanalens öppningar samt lämna ärmarna öppna så att barnens fingrar får sticka ut som dockhänder. Genom kanalen dras ett snöre och knyts kring halsen. Kroppen är på plats.


Mobilstrumpa

Av filt, sytråd och textillim.
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS