Recept

Mejeri
Kryddost julens godaste ost
Räcker till ca 3 l ostmassa
Det här behöver du:
20 l komjölk
2 tsk stött nejlika
3 tsk stött kummin

1 flaska löpe (mindre flaska från affären)

salt


Så här gör du:
Värm mjölken till drygt 37 grader. Använd termometer. Slå i löpen och vispa ordentligt. Låt stå i 30 minuter. Skär med kniv snett neråt från två håll. Ställ pannan åter på svag värme. Låt ostmassan sakta värmas och dra med en hålslev från kanterna in mot mitten. Det ska inte bli varmare än att du kan stoppa ner händerna utan att bränna dig. Tryck ihop massan med händerna. Häll över innehållet till en sil med silduk. Spara vasslen till baket. Tillsätt och fördela kryddorna i ostmassan. Tryck ur vassle och lägg ostmassan i ostformar. Tryck ordentligt med knogarna. Lägg locket på ostformen och tryck ihop med tvingar. Pressa ur vasslen. Låt stå 1-2 dygn.

Koka 3 l vatten med 4,5 dl salt. Låt kallna och lägg i osten. Låt stå svalt i matkällare 3-7 grader i 1 dygn. Lägg upp osten luftigt och rent. Vänd varje dag. Låt torka 1-3 månader. Mild smak 1 månad och fylligare smak 3 månader.

Koka upp lite extra saltat vatten. Om osten skulle visa tecken på mögelangrepp på utsidan (vilket vi aldrig än råkat ut för) så skrapa bort och pensla på med saltvatten ett par dygn.
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS