Recept

Fikasugen & helggott
Apelsindrömmar
Räcker till 70 st
Det här behöver du:
200 gram mjukt smör 
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
½ tsk bikarbonat
2 msk rivet apelsinskal ekologiskt
Så här gör du:
Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
Smör och socker vispas fluffigt.
Rör ner de rivna apelsinskalet.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner mjölblandningen över smeten och rör försiktigt ihop degen. 

Rulla till 70 st bollar och lägg den på en plåt med smörpapper. 

Grädda i 8-10 minuter. 


Tunnrån
Räcker till
Det här behöver du:
1 dl strösocker
1 dl smält smör
10 äggulor
rivet skal av 1 liten citron
1 tsk vanilj
2 dl grädde
250 g vetemjöl


Så här gör du:
Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Tillsätt smör, citron och vaniljsocker. Vispa. Tillsätt vetemjölet och vispa.

Hetta upp rånjärnet på hög temperatur. När järnet är hett sänk till medelvärme och vänta 5 minuter. Smöra järnet innan första rånet. Ev. behöver man inte smöra mer. Klicka ut ca 1 msk av smeten. Stäng järnet. Lyft på locket för att se färg. Vid behov vänd järnet. Man får lära sig allt eftersom hur länge på varje sida.

När rånet är färdiggräddat (inte alltför brungräddat) så stick med en smal skinkgaffel i ena sidan och rulla rånet. Lägg att svalna med kanten neråt. Man kan också rulla rånet som en strut till efterrätt eller glass. Fyll rånet med grädde, glass och bär.
Äppelmunkar
Räcker till ca 50 st
Det här behöver du:

1,2 l vetemjöl

2 p jäst för söta degar á 50 g

3 dl mjölk

1,2 dl strösocker

4 msk rapsolja

4 äggulor

1,5 tsk salt

½ tsk arraksrom smakessens


äppelkompott gärna med kanel

rapsolja till fritering

strösocker att vända i

rund pepparkaksform

Så här gör du:

Värm mjölken ljummen ca 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Lägg upp mjöl, socker, rapsolja, äggulor och salt i ett degtråg. Häll i mjölkblandningen. Innan du slår på assistenten så häll i smakessensen i mjölken. Låt assistenten arbeta degen smidig och ganska hård. Låt jäsa 30-40 minuter under bakduk. Kavla ut deg ca 3-4 mm tjock. Ta ur munkarnas sidor mha pepparkaksformen. Det går åt 2 till varje munk. Baka ut alla rundlar och låt jäsa under bakduk. När alla är färdigbakade tag 2 rundlar och kavla ut lätt. Tag upp en rundel och lägg i handen till en skål med den mjöliga sidan mot handen. Lägg i en dryg 1 tsk äppelkompott i mitten och lägg en rundel ovanpå med den mjöliga sidan uppåt. Nyp ihop ordentligt runt kanterna. Låt jäsa allt eftersom under bakduk. Hetta upp oljan i en järngryta. Kolla med en liten brödbit så att oljan har rätt temperatur. Oljan ska fräsa, brödet ska flyta samt få färg efter några sekunder. Nyp ihop kanterna på en munk en extra gång allt eftersom du lägger i munkarna i den heta oljan. Låt fritera ca 2 minuter på varje sida. Lägg upp att rinna av på papper. Kan med fördel frysas och vändas i strösocker innan de ska ätas.


Ha alltid ett locka bredvid att täcka över om olyckan är framme med för het olja.

se ovan
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
se ovan
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Anisbockar eller E:n
Räcker till
Det här behöver du:

150 g marmarin

1,5 l mjölk

2 p jäst för söta deger 100 g

1 p jäst för matbröd 50 g

1 tsk socker

2 msk stött kardemumma

4 tsk stött anis

ca 2 kg vetemjöl

ca 0,75-1 l rapsolja eller 1 kg kokosfett


Så här gör du:

Sätt olja el kokosfett i en järngryta med högre kanter. Järngrytan får inte vara större än att oljan når högt upp från grytans botten och att du kan grädda åtminstone 5-8 åt gången. Använder man kokosfett passar det bättre med en järngryta som är mindre i diameter eftersom man gräddar färre bockar än med olja. Oljan går att hålla hetare än kokosolja och därför kan man lägga i fler bockar åt gången. Hålls kokosoljan för lite varm eller att man lägger i för många bockar så att temperaturen sänks suger bockarna åt sig nog så mycket fett. Låt oljan el kokosfettet hettas upp på medelvärme. Smält matfett. Tillsätt mjölk och kryddor. Värm till ljummet ca 37 grader. Sätt vetemjöl och strösocker i baktråget. Rör ut jästen i mjölkblandningen och häll över mjölet. Kör med assistent tills degen blir väl blandad eller rör för hand. Låt jäsa under bakdum till dubbel storlek. Under tiden gör du i ordning redskapen. En bricka med papper som man lägger bockarna på så att fett kan rinna av. En tång att vända bockarna med och plocka upp dem. En kavel och en vanlig matkniv.


Kavla ut degen ca 3 mm tjock. Skär ca 3-4 cm långa remsor. Skär bitar ca 5 cm långa med två skåror som ett E. Låt jäsa under bakduk. Kolla så att temperaturen på oljan är rätt genom att lägga i en liten bit vitt bröd. Brödbiten ska flyta och puttra samt få färg efter några sekunder. Lägg i några E:n. När brödet fått färg så vänd. Kolla första koket så att brödet är genomgräddat om du är osäker på tiden. Låt rinna av på pappret och vänd i strösocker innan fika. Brödet går bra att frysa och vänds i socker efter upptidning.


Ha alltid ett locka bredvid att täcka över om olyckan är framme med för het olja.

Risknäck med choklad
Räcker till 1 liten ugnsplåt
Det här behöver du:

1 msk smör
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde

1 l Vårgårdaris

200 g mörk blockchoklad
ca 75 g kokosfett

Så här gör du:

Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker, sirap och grädde. Låt småputtra under omrörning då och då i ca 50 minuter. Gör ett kulprov genom att sätta lite knäck i ett glas med vatten. Kan du göra en boll av knäcken och att den känns lite fast är den färdig. Tag av pannan från spisen och häll i riset. Rör om så att allt ris blir "blött" av knäck. Lägg ett bakplåtspapper på en liten rektangulär ugnsplåt. Häll ut risknäcken och dra ut den över plåten. Smält kokosfett och blockshoklad på svag värme i en panna. Låt chokladen ringla över risknäcken. Bred över med ex.vis en slickepott. Låt stå kallt och hacka sedan i bitar.

Kladdkaka i bullformar
Räcker till ca 13-14 st (beroende hur många som ska smaka av smeten)
Det här behöver du:
5 ägg
4 dl strösocker
2 dl rapsolja
100 g smör eller Milda
2 dl ljus sirap
2 dl kakao
4,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker

200 g ljus blockchoklad (hushålls-/bakchokladkaka)
Så här gör du:
Vispa ägg och socker. Tillsätt olja och sirap. Vispa. Blanda separat alla torrvaror. Häll i och vispa. Smält smör och blockchoklad på svag värme. Häll i och vispa. Fyll bullformarna till drygt hälften. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader 13-14 minuter. Kakorna ska vara gräddade på kanterna men faller ihop i mitten när man tar ut dem (dvs kladdet). Serveras ljumna med glass eller grädde direkt i bullformen. Det går också bra att frysa dem och ta upp vid senare tillfälle. Är de frysta går det bra att dra bort bullpappret, lägga upp på fat och micra 20 sek.
Mumsigt goda mumsbollar
Räcker till form 35 x 24 cm
Det här behöver du:
2 äggvitor
6 dl strösocker
2 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl kallt vatten
2 1/4 dl kokhett vatten
2 msk + 1 tsk gelantinpulver
200 g riven kokos
2 msk kakao
Så här gör du:

Blanda alla ingredienser utom kokhett vatten och gelantinpulver. Vispa med elvisp eller enklare i assistens med visp ett par minuter. Rör ut gelantinpulvret i det kokheta vattnet. Häll blandningen i smeten under vispning. Vispa med ganska höga varv i 30 minuter. Under tiden rör man ihop kokos och kakao. Strö ett tunt langer i en form med storleken 35 x 24 cm och med åtminstone 4,5-5 cm höga kanter. Klicka ut smeten i formen och bred ut försiktigt. Strö över ett tunt lager med kokos-/kakaoblandingen. Allt går inte åt utan en del ska sparas så att man kan vända i kanterna. Låt stå i ca halvtimme. Skär i fyrkanter och ta upp en efter en. Vänd kanterna i chokladkokos. Går bra att frysa. Vill man ha vitan lösare kan man minska mängden gelantin. Tänk bara på att mumsbollarna är svårare att ta upp och handskas med.

Familjens marsipantårta med blåbär
Räcker till
Det här behöver du:
Tårtbotten:
4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
6 msk kokande vatten

Vaniljkräm:
Så här gör du:
Tårtbotten:
Smöra och bröa en rund form 20 cm diameter och ca 6 cm höjd. Gärna om botten eller sidorna är löstagbara. Vispa ägg och socker. Rör ihop mjöl och bakpulver separat. Vispa ner mjölblandningen med ägg och socker. Tillsätt kokande vatten skedvis och vispa hela tiden. Häll degen i formen. Tårbotten gräddas i ugnens nedersta fals på 175 grader i 50 minuter. Låt svalna något under bakduk. Skär loss överst i kanten och ta ur kakan. När tårtbotten svalnat delas den i tre runda delar.

Vaniljkräm:
Räcker till
Det här behöver du:
se ovan
Så här gör du:
Våra fluffiga lussebullar
Räcker till ca 65 st
Det här behöver du:

Fluffiga och goda lussebullar tack vare en rätt kladdig deg. Man får vara flink i fingrarna, lätt på handen och mjöl när man bakar


300 g margarin

1,5 l mjölk

150 g dvs 3 p jäst för söta degar

2 g saffran

1 tsk salt

3 dl strösocker

4 ägg

200 g russin

2-2,5 kg vetemjöl


vetemjölk till utbak

ägg att pensla innan gräddning

pärlsocker att strö innan gräddning

Så här gör du:

Smält fett och tillsätt mjölk, salt och saffran. Värm till ljummen 37 grader. Vispa ner gäsen. Häll upp mjöl och socker i ett tråg. Knäck i äggen. Häll över mjölkblandningen. Låt assistensten arbeta med degen tills den blir slät och fin. Sätt i russin och låt gå en liten stund. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.


Vi bakar ut degen till Kusar dvs formen av ett S. Rulla långa fingertjocka remsor. Skär i lämpliga längder. Forma ett S med extra ringar vid början och slut. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla och strö pärlsocker över innan gräddning på 225 grader i ca 10 min beroende på storlek.

se ovan
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
se ovan
Räcker till
Det här behöver du:
Så här gör du:
Smörgåstårta
Räcker till många
Det här behöver du:
Gubbens skrytbild av hans egen jätte. Recept kommer förhoppningsvis
Så här gör du:
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS